Kuchnia

ciasta

Kopciuszek

Składniki:
Biszkopt
4 szt jajka
4 łyżki cukier
4 łyżki mąka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Biszkopt z makiem
4 szt jajka
4 łyżki cukier
4 łyżki mąka
1 łyżeczka proszek do pieczenia
2 1/2 szkl. suchy mak
MASA BUDYNIOWA
1/2 l mleko
2 1/2 paczki budyń waniliowy
6 łyżek cukier
1/2 kostki masło
Masa śmietankowa
1 opakowanie galaretka niebieska
1/2 l śmietana kremówka
3 łyżki cukier puder
do ozdoby
polewa czekoladowa

Najpierw upiec biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Nadal ubijać aż powstanie piana. Dodać żółtka i miksować na małych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsiać do masy, wymieszać delikatnie łyżką. Wylać na brytfankę. Piec 25 min. w temp. 180 st.
Następnie upiec biszkopt z makiem.
Tak samo wyrobić ciasto i na koniec dodać 2 i pół szklanki maku.
Następnie zrobić masę budyniową:
Z mleka, cukru, budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać ten przestudzony budyń.
Na koniec zrobić masę śmietankową:
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wody. Kremówkę ubić na sztywno, dodać 3 łyżki cukru pudru. Ma koniec wlać tężejącą galaretkę.
Przekładać: Najpierw biszkopt jasny, potem masa śmietankowa, potem biszkopt z makiem, potem masa budyniowa, na koniec polewa czekoladowa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation