Kuchnia

pyszności

Makaron z kurkami
Liczba porcji: 2

Składniki

200 g kurek
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku (ja lubię jak czosnek wyraźnie czuć w potrawie)
1 szklanka śmietany 18%
sól
pieprz
150 g makaronu np. tagliatelle
oliwa z oliwek

Instrukcja wykonania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Cebulę posiekać w kosteczkę. Wrzucić na patelnie i podsmażać na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Po około 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie umyte kurki. Można delikatnie posolić.
Smażyć około 5-7 minut.
Do śmietany dodać 2-3 łyżki cebuli z kurkami, wymieszać i przełożyć na patelnię. Dokładnie wszystko wymieszać.
Smażyć chwilkę, aż śmietana trochę zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Podawać np. oprószone parmezanem. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation