Kuchnia

kuchnia - potrawy z warzyw

Kalafior zapiekany

kalafior duży (1 sztuka)
ziemniaki (0,5 kg)
pieczarki (200 g)
pomidory (200 g)
olej (2 łyżki)
masło (3 łyżki)
mąka (3 łyżki)
Bulion warzywny WINIARY (2 szklanki)
serek topiony (100 g)
śmietana kremówka (100 ml)
sól, pieprz, curry (do smaku)

Kalafior ugotuj, osącz.
Ziemniaki pokrój na ćwiartki, pomidory i grzyby w plasterki.
Ziemniaki i pieczarki usmaż na oleju, wymieszaj z pomidorami.
Przygotuj sos: zasmaż masło z mąką, wlej bulion, gotuj 5 minut.
W sosie stop ser, dodaj śmietanę i 2 łyżki curry.
Kalafior ułóż w żaroodpornym naczyniu, obłóż warzywami.
Polej sosem, zapiekaj 20 minut w temp. 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation