Kuchnia

Ciasta, ciasteczka, desery

Aksamitny sernik kokosowy z mascarpone :: W kuchni Usagi - przepisy kulinarne

Pyszny kokosowy sernik na bazie ricotty i mascarpone. Ricottę możecie śmiało zastąpić zwykłym trzykrotnie mielonym twarogiem sernikowym, ale mascarpone jest tu kluczowy. To on sprawia, że sernik ma konsystencję aksamitnego kremu i rozpływa się w ustach. Idealnym dodatkiem okazała się bita śmietana aromatyzowana lekką nutką likieru kokosowego.

Po prostu niebo w gębie, dawno nie jadłam nic równie smacznego. Polecam!

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):
150 g herbatników
50 wiórków kokosowych
1 łyżka kakao
50 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru
Składniki na sernik:
250 g serka mascarpone
250 serka ricotta lub twarogu sernikowego
120 g cukru
3 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50-80 ml likieru kokosowego Malibu
Składniki na krem:
200 ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
1 łyżka cukru pudru
1-2 łyżki likieru kokosowego Malibu
1 łyżka wiórków kokosowych
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową.

Masło stopić w rondelku, dodać cukier i odstawić, żeby się rozpuścił. Herbatniki umieścić w woreczku foliowym, owinąć ściereczką i rozkruszyć wałkiem do uzyskania konsystencji piasku. Wymieszać z wiórkami kokosowymi i kakao, dodać masło i jajko i wszystkie składniki połączyć. Powinna wyjść konsystencja mokrego piasku, ewentualnie można dodać łyżkę lub dwie mleka.

Powstałą masą wyłożyć spód tortownicy dokładnie dociskając, a następnie wstawić do piekarnika na 15 minut.

W tym czasie w misce ubijać wszystkie składniki masy twarogowej do uzyskania gładkiej, aksamitnej masy. Wyjąć tortownicę z podpieczonym spodem i wlać na nią masę twarogową. Wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 30-40 minut w 180°C, aż masa się zetnie. Wyjąć, przesunąć nożem wzdłuż brzegów, odstawić na kratkę do ostudzenia.

Gdy sernik wystygnie, wyjąć go z formy, obrócić wierzchem do dołu za pomocą deski lub talerza przyłożonego od góry i usunąć folię. Wyłożyć na talerz lub paterę i wstawić do lodówki, żeby się schłodził przez minimum godzinę.

Po tym czasie Wiórki wsypać na suchą patelnię i podsmażyć na złoto cały czas mieszając, żeby się nie przypaliły. Odstawić, żeby wystygły.

Łyżeczkę żelatyny zalać 3-4 łyżkami wrzątku i wymieszać do zupełnego rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wciąż ubijając dodać cukier i Malibu. Następnie łyżkę śmietany wymieszać w ciepłej żelatynie i dopiero przelać żelatynę do reszty śmietany (cały czas ubijając, żeby nie potworzyły się grudki).

Bitą śmietaną udekorować sernik. Wierzch oprószyć wiórkami, porządnie schłodzić w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation