Kuchnia

kuchnia

Pikle, czyli ogórki z przyprawą Curry

Składniki:
2 ½ kg ogórków
3 duże cebule
2 łyżki soli

Zalewa:
1 ½ szklanki cukru
1 ½ szklanki octu spirytusowego 10%
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki Curry
2 łyżeczki papryki czerwone
2 – 3 łyżeczki suszonego kopru

Wszystkie składniki na zalewę razem zagotowujemy.

Ogórki (obrane lub w skórce) kroimy w słupki lub plasterki. Cebulę kroimy w plastry. Ogórki mieszamy z cebulą i solimy, po czym odstawiamy na 45 minut, by puściły sok.
Po upływie tego czasu, sok odlewamy do osobnego naczynia, a ogórki zalewamy zalewą i pozostawiamy na 15 minut. Następnie ogórki odsączamy z zalewy i wkładamy do słojów, po czym rozdzielamy zalewę z przyprawami równomiernie do wszystkim słojów, tak by były pełne. Jeśli zalewy zabraknie uzupełniamy słoje do pełna dolewając wcześniej odlany sok z ogórków.

Słoje szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut od zagotowania się wody.
Po zdjęciu z ognia, słoje pozostawiamy w garnku jeszcze około godzinę, po czym wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- See more at: http://smakowyraj.blogspot.com/2014/08/pikle-czyli-ogorki-z-przyprawa-curry.html#sthash.fyFLsvqV.dpuf
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation