Kuchnia

Ciasta wytrawne

Wiejskie bułeczki z boczkiem, serem i cebulką

Składniki:

* 3 szklanki mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* 120 g masła
* 1 nie pełna szklanka maślanki
* 1 jajko
* 50 g boczku w cienkich plasterkach
* pęczek dymki
* 4 łyżki tartego sera (ja użyłam Emmentalera)

W jednej misce łączymy składniki suche oraz ser, posiekaną cebulkę i pokrojony boczek. W drugiej łączymy maślankę z jajkiem. Do suchych składników dodajemy miękkie masło i rozdrabniamy palcami tak długo aż utworzy się drobna kruszonka. Dodajemy maślankę z jajkiem i dosłownie minutkę zagniatamy ciasto. Formujemy bułeczki i pieczemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką ok.15 - 17 minut w 225 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation