Kuchnia

Przepisy

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI


Ciasto:



* 500-550 g mąki pszennej

* 30 g świeżych drożdży

* 250 ml tłustego mleka

* 100 g masła

* 2 jajka

* 4 łyżki cukru



Kruszonka:



* 100 g mąki krupczatki

* 30 g cukru pudru

* 50 g miękkiego masła



Lukier:



* 3/4 szklanki cukru pudru

* 2-3 łyżki zimnej wody



Dodatkowo:



* ok. 1/2 - 3/4 litra jagód



Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy aby przestygło. Mleko powinno być ciepłe, ale nie może być gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka (ok 60-70 ml) rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, raczej luźne ciasto przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę.

W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części, z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawiamy na 10 minut, aby ciasto podrosło, a następnie oprószonym mąką dnem szklanki robimy w wyrośniętych kulkach zagłębienia, które wypełniamy jagodami.

Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.

Drożdżówki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minuty (do zrumienienia). Drożdżówek nie należy przepiec, ponieważ stracą delikatny smak i puszystą konsystencję.

Kiedy przestygną, polewamy je delikatnie lukrem.

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/07/Drodowki-z-jagodami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation