DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI
Ciasto:
* 500-550 g mąki pszennej
* 30 g świeżych drożdży
* 250 ml tłustego mleka
* 100 g masła
* 2 jajka
* 4 łyżki cukru
Kruszonka:
* 100 g mąki krupczatki
* 30 g cukru pudru
* 50 g miękkiego masła
Lukier:
* 3/4 szklanki cukru pudru
* 2-3 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
* ok. 1/2 - 3/4 litra jagód
Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem do chwili połączenia się składników i odstawiamy aby przestygło. Mleko powinno być ciepłe, ale nie może być gorące. W kilku łyżkach ciepłego mleka (ok 60-70 ml) rozpuszczamy drożdże, zasypujemy je 2 łyżkami mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy zaczyn i zagniatamy elastyczne, raczej luźne ciasto przez około 10 minut. Ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę.
W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. Do mąki z cukrem dodajemy miękkie masło i wcieramy je w mąkę do chwili utworzenia się kruszonki.
Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 10 części, z każdej z nich formujemy kulkę i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zostawiamy na 10 minut, aby ciasto podrosło, a następnie oprószonym mąką dnem szklanki robimy w wyrośniętych kulkach zagłębienia, które wypełniamy jagodami.
Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem, a wierzch posypujemy kruszonką.
Drożdżówki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20-23 minuty (do zrumienienia). Drożdżówek nie należy przepiec, ponieważ stracą delikatny smak i puszystą konsystencję.
Kiedy przestygną, polewamy je delikatnie lukrem.
http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/07/Drodowki-z-jagodami.html