Kuchnia

ŻEBERKA

Żeberka w ostrym sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki;
2 kg żeberek wieprzowych
1 łyżeczka pstrej mielonej papryki
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
oliwa
szczypta bazylii
szczypta oregano

Sos
Składniki:
2 czerwone papryki
4 dojrzałe pomidory
6 ząbków czosnku
mała puszka przecieru pomidorowego
½ litra śmietany 18%
zioła/ oregano, rozmaryn, bazylia/
sól, pieprz do smaku
2 średnie cebule

Sposób wykonania:
Żeberka umyć, osuszyć, podzielić na porcje z 2 kostkami. Doprawić przyprawami i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. W garnku rozgrzać 4 łyżki oliwy, włożyć pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około 5-10 minut. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory, przecier pomidorowy i szklankę wody. Wymieszać i gotować 15 minut, zmiksować. Dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze 5 minut. Doskonale smakuje z wyprażoną kaszą jęczmienną i ulubioną sezonową surówką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation