Kuchnia

ciacjo

Zupa gołąbkowa

Składniki:
1/2 główki dużej kapusty włoskiej,
1 cebula,
500g mięsa mielonego,
100g ryżu,
1 marchewka,
1 por,
1 pietruszka,
kawałek selera,
3l wody,
2 ziarenka ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
3 ziarenka pieprzu,
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
1/2 łyżeczka majeranku,
sól,
pieprz,
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso i je podsmażamy. Kapustę kroimy w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach i zagotowujemy. Wówczas dodajemy mięso i kapustę. Całość gotujemy około 20-25 minut. Po 5-10 minutach dodajemy surowy ryż (w zależności od czasu gotowania podanego na opakowaniu). Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w 1-2 łyżkach wywaru z zupy. Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Życzę smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation