Kuchnia

Obiadowo i nie tylko

Składniki na 2 małe porcje:
14 sztuk makaronu conchiglioni (duże muszle)
15 dag mielonego mięsa wieprzowego
10 dag szynki
4 łyżki śmietany 36%
pęczek szczypiorku
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
suszone oregano
suszona bazylia

Uwaga: jeśli chcesz przygotować większą ilość makaronu podwój proporcje składników, a zamiast kolejnych 10 dag szynki, dodaj 10 dag boczku.



Przygotowanie:

Makaron gotować przez 7 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz (otworem do dołu) wyłożonym ręcznikiem papierowym i odstawić do przestudzenia (jeżeli chcecie ugotować makaron wcześniej, kiedy wystygnie należy przykryć go folią, aby nie wysechł).

Szynkę pokroić w drobna kostkę, wymieszać z mięsem mielonym. Dodać 2 łyżki śmietany, połowę posiekanego szczypiorku i doprawić do smaku. Farsz wymieszać i napełnić nim muszle. Makaron układać w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, polać pozostałą śmietaną i przykryć (osobiście piekłam bez przykrycia, makaron jest wtedy chrupiący). Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć pozostałym szczypiorkiem i od razu podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation