Kuchnia

Obiady

Tarta cebulowo serowa

Składniki:

Spód:

200 g mąki pszennej
100 g chłodnego masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
około 30-50 ml zimnej wody

Farsz:

3 cebule
80 g startego żółtego sera
2 jajka
100 ml śmietany 30-36%
sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskie
olej rzepakowy do smażenia

1. Masło posiekać z mąką, ziołami i solą aż zrobią się okruszki. Dodajemy po trochu wodę i wyrabiamy szybko aż ciasto zrobi się jednolite. Zawijamy w folię i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy – najlepiej między dwoma kawałkami folii – i wylepiamy formę do tarty (u mnie o wymiarach 35×10 cm) Widelcem dziurkujemy ciasto. Na wierzch ciasta położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia lub suchym grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min aż brzegi zaczną zmieniać kolor. Następnie zdjąć papier i kulki/groch i dopiekać kolejne 10 minut.

Tarta cebulowo serowa Tarta cebulowo serowa Tarta cebulowo serowa

2. Cebulę obrać i pokroić. Na patelnię wlać 3-4 łyżki oleju i na gorącym smażyć cebulę aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy gaz i cebulę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskim. Mieszamy i przykrywamy pokrywką i zostawiamy – co jakiś czas mieszając – na około 10 min. Studzimy. Do przestudzonej cebuli dodajemy 3/4 sera i mieszamy. Wykładamy na upieczony spó d. Śmietanę mieszamy z jajkami i wylewamy na masę. Posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut.

Tarta cebulowo serowa Tarta cebulowo serowa

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation