Kuchnia

Obiady itp

Quesadilla na śniadanie - tortilla zapiekana z jajecznicą i serem


Składniki:
2 tortille
3 jajka
4 plastry kindziuka
1/2 cebuli
1/2 puszki z warzywami meksykańskimi
8 plastrów sera żółtego
1 łyżka masła
sól, pieprz, ostra papryka

Plastry kindziuka kroimy drobno.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy kindziuka i cebulę. Podsmażamy. Następnie wbijamy 3 jajka, doprawiamy solą, pieprzem i ostra papryką i mieszamy. Dodajemy mieszkankę meksykańską i podsmażamy, aż się jajecznica zetnie, następnie ściągamy ją z ognia.
Włączamy grill elektryczny żeby się nagrzał - jeśli nie posiadasz elektrycznego grilla, możesz użyć patelni grillowej lub teflonowej.
Na blacie układamy 1 płat tortilli. Na nim równomiernie rozkładamy 4 plastry sera żółtego. Na serze układamy jajecznicę i przykrywamy ją kolejnymi 4 plastrami sera żółtego i 2 płatem tortilli.
Przekładamy tak przygotowaną tortillę na grilla i zapiekamy z obu stron, aż się ser zacznie topić.
Ściągamy quesadillę z grilla i za pomocą noża (ja użyłam okrągły nożyk do krojenia pizzy) kroimy tortille na 6 części. Układamy na talerzu i podajemy z ostrym sosem lub ketchupem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation