Kuchnia

Dania

Curry z kurczaka i mango w mleczku kokosowym

SKŁADNIKI ( na 2 porcje):
2 piersi z kurczaka (ok 150g każda)
1 duże mango (300g)
200 ml mleczka kokosowego np. z tego przepisu
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy:
curry, imbir, papryka, pieprz kajeński, czosnek,majeranek, kolendra, tymianek
1 woreczek ryżu jaśminowego Kupiec


Kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj przyprawy wg swoich preferencji - u mnie: 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, 2 szczypty pieprzu kajeńskiego , 1/4 łyżeczki czosnku oraz majeranek, kolendra i tymianek. Kurczaka wymieszaj z przyprawami i odstaw do lodówki na 2 godziny.
Mango obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej dobrze oliwę i wrzuć kurczaka, smaż cały czas mieszając. Gdy mięso będzie ścięte dodaj mango i mleko kokosowe. Duś na średnim ogniu delikatnie mieszając aż mleko się zredukuję i stanie się gęste. Podawaj natychmiast - polecam to danie szczególnie z ryżem jaśminowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation