Kuchnia

zupy

Zupa pomidorowa z bazylią i czosnkiem

Składniki

2 puszki pomidorów bez skory
0.5 szklanki śmietany
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 małe ziemniaki
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 listek laurowy
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżeczki suszonej bazylii
sól, pieprz, cukier (do smaku)


Cebule obrać, posiekać. Ziemniaki i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. W garnku rozgrzać masło i olej, dodać cebule, zeszklić. Wrzucić czosnek wraz z ziemniakami i, mieszając, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać gałkę muszkatolową i listek laurowy. Gotować ok. 15 minut (aż ziemniaki będą miękkie).

Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i wraz z zalewą dodać do zupy. Gotować jeszcze ok. 5 minut.

Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito, wymieszać ze śmietaną, dodać bazylię, podgrzać, ale już nie gotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wersja 'light': można zrezygnować ze śmietany lub użyć mniej niż podane w 'składnikach'.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation