Inne

kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki

Domowe CREME FRAICHE z truskawkami:

Składniki:
- 400g śmietanki co najmniej 30% (nie UHT!)
- 4 łyżki maślanki (potrzebne są kultury bakterii w niej zawarte)

Jeżeli chcecie zrobić więcej lub mniej creme fraiche wystarczy zachować zasadę 1 łyżka maślanki na 100g śmietanki i dalej postępować zgodnie z instrukcją. Śmietankę mieszamy z maślanką i umieszczamy w czystym i szczelnym słoiczku, zakręcamy. Trzymamy w ciepłym miejscu przez co najmniej dobę, lecz nie więcej niż dwie doby (u mnie było to 30 godzin). Całość powinna nam zgęstnieć poprzez pracę kultur bakterii. Następnie umieszczamy w lodówce i pożywamy w ciągu 10 dni.
U mnie podana na ćwiartkach kaszubskich truskawek, posypana kakao bez cukru i udekorowana czereśnią.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation