Kuchnia

kuchnia

Domowa kostka rosołowa:

1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki)
1 mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 duże marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 mała pietruszka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 białych części pora
4 ziela angielskie
6 ziaren pieprzu
1 suszony liść laurowy
1 suszony grzybek
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3-4 łyżeczki soli (lub więcej w razie potrzeby)

Marchewkę i pietruszkę obieramy, a następnie ścieramy razem z selerem naciowym na tarce jarzynowej lub w malakserze z końcówką do tarcia warzyw. Dodajemy pokrojone na cieniutkie półplasterki cebulę oraz por. Na desce siekamy drobno natkę pietruszki i lubczyk.

Do moździerza wkładamy liść laurowy, suszony grzybek, ziele angielskie, pieprz, sól, kurkumę, kolendrę i tymianek. Wszystko dokładnie rozcieramy – trwa to około 10 minut – można to zrobić także w malakserze o dużej mocy lub młynku do kawy.

Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy oliwę (można też użyć klarowanego masła lub kaczego smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, dodajemy natkę i lubczyk, a następnie blendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być bardzo słona). Gdy masa ostygnie przekładamy ją do słoiczka (w lodówce można trzymać tydzień) lub do silikonowych pojemników na lód (wtedy możemy trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy). W razie potrzeby rozpuszczamy kilka łyżeczek lub kostek we wrzątku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation