Uroda

A

Ciasto bananowe z nutellą

Składniki na średniej wielkości keksówkę:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
3 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej, ale właściwie każde będą ok)
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki jasnego cukru muscovado
1 duże jajko
1/4 szklanki oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
około 100 – 150g nutelli

Dodatowo:

1 spory banan do dekoracji (można pominąć)

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wymieszaj w misce. Odstaw.

Banany rozgnieć w drugiej misce z obydwoma rodzajami cukru. Dodaj jajko, olej oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj dokładnie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj łyżką lub szpatułką.

Przełóż ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż łyżką nutellę i widelcem lub wykałaczką przemieszaj delikatnie, by powstały wzorki na cieście. Na wierzch ułóż obranego i przekrojonego wzdłuż na pół banana.

Piecz około 40 – 50 minut w temperaturze 180°C, przykrywając w razie potrzeby folią, żeby wierzch się nie przypiekł zbyt mocno. Upieczone pozostaw przez kilka minut w foremce, po czym delikatnie przenieś na kratkę do studzenia i odsuń papier od brzegów ciasta, by mogło odparować.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation