Kuchnia

kuchnia

KŁADNIKI NA SPÓD:

200 g herbatników maślanych
80 g masła lub margaryny


SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

850 g białego sera, mielonego ( np. z wiaderka )
3/4 szklanki mleka w proszku, pełnego
2/3 szklanki mleka
4 łyżeczki żelatyny
3/4 szklanki cukru pudru
200 ml śmietanki 30 %
1/2 łyżeczki soku z cytryny
14 g cukru waniliowego


DODATKOWO:

1 galaretka wiśniowa
1,5 szklanki wydrylowanych wiśni ( u mnie z kompotu )


Herbatniki rozdrabniamy w blenderze lub kruszymy wałkiem do ciasta. Dodajemy masło i dłońmi łączymy, aż składniki dobrze się połączą a herbatniki zaczną tworzyć masę. Wykładamy do tortownicy i mocno przyciskamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Żelatynę dodajemy do zimnego mleka i podgrzewamy do rozpuszczenia ( nie należy dopuścić do zagotowania ). Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Mielony ser przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Kilka łyżek sera mieszamy razem z wystudzoną żelatyną, następnie dodajemy cały czas miksując do sera. Cukier puder przesiewamy do masy serowej i miksujemy. Następnie łączymy z cukrem waniliowym, przesianym mlekiem w proszku oraz sokiem z cytryny. Śmietankę z małą szczyptą soli ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serem. Masę wykładamy na schłodzony spód z herbatników, owijamy folią i wkładamy do lodówki, aż masa stężeje.

Galaretkę rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Wiśnię układamy na zastygniętej masie serowej i zalewamy tężejącą galaretką, wstawiamy do zgęstnienia, a najlepiej na całą noc. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z lodówki. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation