Kuchnia

kawiarnia

CZARNY JAR

Składniki na 4 desery w dużych pucharkach:
Mus czekoladowy:

20 sztuk biszkoptów
150 ml mleka
1 kopiasta łyżka kakao
łyżeczka cukru
1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka)
1 banan

Bita śmietana i krem jagodowy

500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan-fix
380 g mrożonych lub świeżych jagód (może być więcej)


Wykonanie

Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu.
W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Połowę śmietany przełożyć do osobnej miseczki. Do małej miseczki przesypać nieco jagód (posłużą do dekoracji), a pozostałe wsypać do zostawionej bitej śmietany i zmiksować.
Deser robimy w następujący sposób:
Na samo dno pucharka wkładamy łyżkę kremu jagodowego, następnie mus czekoladowy, na to wyciskamy szprycą nieco bitej śmietany, kładziemy pozostały krem jagodowy, wyciskamy śmietanę i na sam koniec posypujemy jagodami. Inaczej: Krem jagodowy-mus czekoladowy-nieco bitej śmietany-krem jagodowy-bita śmietana-jagody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation