Kuchnia

Przepis

Granola bakaliowa - Cupcake Factory:
Składniki:

■200 g płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)
■50 g płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
■50 g pestek słonecznika
■50 g orzechów (np. laskowych, włoskich)
■50 g całych migdałów
■4 łyżki płynnego miodu
■2 łyżki oleju
■rodzynki
Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, mieszamy dokładnie w misce, aż miód i olej pokryją naszą mieszankę. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy w temp ok. 150 stopni (grzanie góra/dół albo sama góra) przez ok. godzinę. Im niższa temp. tym lepiej – pierwszy raz robiłam w 170 stopniach i granola nie była tak chrupiąca i odrobinkę się przypaliła, przez co orzechy i migdały zrobiły się gorzkie. Pamiętajcie, żeby co jakiś czas przemieszać wszystko. Granola jest gotowa, kiedy zrobi się złota i całkowicie sucha. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy, aż ostygnie, rozdrabniamy (po wystygnięciu lubi się sklejać), dodajemy rodzynki i trzymamy w szczelnym pojemniku.

Mała uwaga – każdy piekarnik inaczej grzeje, dlatego pilnujcie swojej granoli, żeby się nie przypaliła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation