Kuchnia

Desery

Ciasto z jabłkami
Składniki:
Ciasto:
170g mąki pszennej
8 łyżek zimnego masła
szczypta soli
50g zmielonych orzechów laskowych
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
1-2 łyżeczki wody
Nadzienie:
7 średniej wielkości jabłek
80-100g cukru (dodałam 80g)
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z pół cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
50g mąki
Kruszonka:
6 łyżek stopionego masła
60g brązowego cukru
100g mąki pszennej
50g zmielonych orzechów laskowych

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier waniliowy, płatki owsiane i orzechy. Dodać posiekane masło i zagnieść ręcznie ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie dodajemy 1-2 łyżeczki wody.

2. Ciastem wylepiamy formę o średnicy 24 cm (użyłam ceramicznej) i wkładamy ją do lodówki.



Kruszonka:
3. Wszystkie składniki na kruszonkę dobrze wymieszać i wstawić do lodówki.

Nadzienie:
4. Jabłka obrać i pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny.

5. Wymieszać razem cukier, cukier waniliowy, cynamon i mąkę. Mieszaninę dodać do jabłek, wymieszać.

6. Jabłka równomiernie rozłożyć na cieście wyjętym z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra – dół (u mnie na najniższym poziomie piekarnika). Piec przez 35 minut.

7. Po 35 minutach wyciągamy ciasto i posypujemy je kruszonką, znów wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Ciasto możemy podawać na ciepło lub zimno z bitą śmietaną i lodami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation