Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tarta z kremem i borówkami

Składniki na ciasto:

175 g miękkiego masła

1/3 szklanki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 jajko

350 g mąki pszennej



Składniki na krem:

200 ml śmietanki kremówki

250 g sera mascarpone

2 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Dodatkowo:

70 g czekolady gorzkiej (min. 60% kakao)

1/2 litra borówek leśnych (w ostateczności mogą być też amerykańskie, ale to już nie będzie to samo)



Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy i jajko, nadal ucierać. Na końcu wsypać mąkę i szybko zagnieść miękkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na min. godzinę.

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 32 cm i ponakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia, obciążyć fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na ok. 15 minut. Następnie zdjąć papier wraz z obciążeniem i dopiekać ciasto jeszcze przez ok. 10 minut, do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika. Na gorące ciasto położyć posiekaną na drobne kawałki czekoladę i kiedy się rozpuści dokładnie rozsmarować. Ciasto ostudzić.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać ser mascapone, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Krem nałożyć na wystudzony spód pokryty czekoladą, posypać borówkami.



Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation