Kuchnia

Fit kuchnia

Lekka tarta warzywna

Porcja 195g 215 kcal
Porcja 100g 110 kcal

Forma o średnicy 28 cm, dość wysoka:

Spód:

180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g mąki pszennej zwykłej
200 ml jogurtu naturalnego
15 ml oliwy z oliwek
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka majeranku

Wypełnienie:

2 duże marchewki
2 średnie cukinie
1 duża cebula
250 g chudego twarogu
2 jajka
100 ml jogurtu
1 łyżeczka soli
1 łyżka suszonej bazylii
pieprz

Na stolnicę wysypujemy obie mąki, w kopczyku robimy otwór do którego wbijamy jajko, dodajemy resztę składników i zagniatamy jednolite ciasto, które powinno być elastyczne i nie kleić się do dłoni (można użyć podstawowego programu maszyny do pieczenia chleba).
Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki, okrągły placek, układamy go w formie i robimy dziurki widelcem, żeby powietrze nie tworzyło bąbli.
Podpiekamy około 20 minut w 180 stopniach, następnie studzimy.

W między czasie podgotowujemy lekko cienkie plasterki marchwi (około 2mm grubości),
cukinię również kroimy w plastry i posypujemy lekko solą pozostawiając na chwilę, by wypuściła wodę, którą później odlewamy.

Gotowe warzywa wrzucamy do dużej miski, dodajemy posiekaną cebulę.

W osobnym naczyniu łączymy jajka z twarogiem, jogurtem i przyprawami, a następnie masę przelewamy do dużej miski i całość w miarę dokładnie mieszamy, a następnie rozprowadzamy wypełnienie łyżką we wcześniej upieczonym spodzie.

Tartę pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation