Kuchnia

Przepisy

Placuszki szpinakowe. Błyskawiczne, zdrowe i beztłuszczowe

500g szpinaku (przed rozmrożeniem)
100g sera żółtego (wyraźnego w smaku)
1 duże jajko (lub dwa małe)
1/3 szklanki kaszki kuskus
2 łyżki otrąb (dałam żytnie, mogą być również pszenne)
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki
sól
pieprz (najlepiej świeżo mielony)
ok. 1/3 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego

Kaszkę kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak rozmrozić na sitku (aby pozbyć się nadmiaru wody), można również lekko odcisnąć.

Wszystkie składniki wymieszać w misce, doprawić solidnie solą i pieprzem, oraz granulowanym czosnkiem. Najlepiej spróbować i doprawić według swojego gustu. Z masy formować kulki*, lekko spłaszczać i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu, z każdej strony na rumiano.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation