Kuchnia

kuchnia

Focaccia z cukinią, serem bleu i różowym pieprzem

Składniki, 1-2 porcje:

Ciasto:

• 2/3 szklanki (160 ml) bardzo ciepłej wody
• 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych instant)*
• 1 łyżeczka cukru
• 1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej (użyłam semoliny)
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 łyżka oliwy



Dodatki:

• cukinia
• 250 g sera bleu (z niebieską pleśnią)
• 1 łyżka roztartego różowego pieprzu
• papryczka chili
• 1 łyżka oliwy

* drożdże należy wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały


Przygotowanie:

Do bardzo ciepłej wody wrzucić drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki, odrobinę soli, wymieszać i odstawić na około 15 minut aż rozczyn się dobrze spieni.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz cały rozczyn z drożdży, wymieszać łyżką, wlać oliwę i połączyć składniki w miękką kulę. Wyrabiać ciasto przez około 15 minut aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne oraz nie powinno kleić się do dłoni. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na blat kuchenny w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto około trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyjąć wyrośnięte ciasto z miski i chwilę powyrabiać. Formę o wymiarach około 20 x 30 cm posmarować oliwą, wyłożyć ciasto i palcami ugniatać je rozkładając po całej powierzchni blaszki. Odstawić na 1/2 godziny.
Cukinię i ser pokroić na plasterki. Czerwony pieprz rozetrzeć w miseczce. Na cieście ułożyć plasterki sera, posypać pieprzem, posiekaną papryczką chili bez pestek, przykryć plasterkami cukinii, doprawić ją solą i skropić oliwą. Odstawić na 15 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Piec przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation