Kuchnia

przepisy

Dorsz zapiekany z papryką, pomidorem i porem - przepis

3 filety z dorsza
pół czerwonej papryki
1 por
1 cebula
2 pomidory
1 łyżka kaparów
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
sok z cytryny
1 łyżeczka masła
1 łyżka oliwy

Rybę opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Por opłukać, pokroić jasną część w krążki.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na niego cebulę i por. Chwilę podsmażyć tak aby stały się szkliste.
Dodać paprykę, chwilę smażyć, po czym dodać pomidory i kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawić solą , pieprzem , dodać bazylię.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć na nim filety z dorsza, przykryć je warzywami.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation