Kuchnia

Jedzonko

Ryba zapiekana z warzywami

Składniki (3 porcje):

400 g białej ryby świeżej lub rozmrożonej (mintaj, dorsz, morszczuk)
3 marchewki
1 pietruszka
0,5 małego selera
2 gałązki selera naciowego
1 cebula
0,5 małego pora
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju rzepakowego
1/4 szklanki wody
sól, pieprz
kilka pomidorków koktajlowych
2 plasterki sera żółtego (opcjonalnie)
tymianek (świeży i suszony)

Na dno naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oleju. Rybę dokładnie osuszyć, przyprawić solą pieprzem, suszonym tymiankiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jeśli kawałki są za duże pokroić na mniejsze.

Warzywa umyć, obrać, marchew, seler, pietruszkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, cebulę, seler naciowy i por drobno pokroić.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, Dodać warzywa, podsmażać ok 3 minut, następnie wlać wodę i poddusić kolejne 3 minuty. Na koniec dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać podsmażyć jeszcze minutę. Całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym na kawałkach ryby.

Na samą górę ułożyć połówki pomidorków koktajlowych i starty żółty ser.

Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180 stopni ok 20-25 minut. Danie podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation