Kuchnia

kulinarne

SZARLOTKA Z WANILIOWA PIANKA.

Składniki

na ciasto:

250 g masła
5 żółtek
5 łyżek cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

na waniliową piankę:

5 białek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 torebki budyniu waniliowego

poza tym:

800 g jabłek
przyprawa do kawy i deserów w młynku (ewentualnie cynamon)



Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem, dodać żółtka, cukier oraz śmietanę i dobrze wyrobić gładkie ciasto. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowania jabłek i piany. Pozostałe ciasto rozwałkować i przełożyć do posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy o wymiarach 25x36 cm.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko odcisnąć nadmiar soku. Posypać przyprawą do kawy i deserów, lub cynamonem, wymieszać. Rozłożyć na cieście w formie.

Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, na końcu dodać proszek budyniowy. Gotową pianę rozłożyć na jabłkach.

Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażalnika.

Formę z ciastem wstawić do nagrzanego do 190 st.C piekarnika i piec przez około 60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation