Kuchnia

ciasta

Frużelina z czarnej porzeczki

Składniki:

1 kg czarnej porzeczki
1,5 szklanki cukru
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek żelatyny


Frużelina z czarnej porzeczki - jak zrobić?


Owoce umyć, osuszyć. Podgrzać z cukrem, mieszając delikatnie od czasu do czasu, ale nie gotować. Kiedy cukier się rozpuści, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 4 łyżkach wody. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać do owoców, wymieszać. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Frużelinę przelać do słoików, mocno zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Powinna mieć konsystencję lekko galaretowatą, ale nie powinna być tak ściągnięta, jak galaretka.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation