Kuchnia

Dieta

Sałatka nicejska z wedzonym łososiem i fasolką

Składniki:
wędzony łosoś - 200 gramów
fasolka szparagowa najlepiej świeża -
150 gramów
Sos sałatkowy francuski Knorr - 1
opakowanie
bób świeży lub mrożony - 150 gramów
małe ziemniaki - 300 gramów
pomidory - 4 sztuki
biała cykoria - 2 sztuki
czarne oliwki - 100 gramów
czerwona cebula - 1 sztuka
jajka - 4 sztuki
musztarda ziarnista - 50 gramów
sól
mix sałat
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki ugotuj w skórce, w osolonym wrzątku, do momentu, gdy będą miękkie. Odstaw do
ostygnięcia.
2. Fasolkę oczyść, ugotuj w osolonej wodzie, wystudź w zimnej wodzie i odstaw. To samo zrób z
bobem. Jeśli używasz mrożonego, wystarczy, że go rozmrozisz i obierzesz.
3. Jajka ugotuj na twardo. Obierz i pokrój w ćwiartki.
4. Na pomidorach natnij skórkę, następnie sparz wrzątkiem. Przełóż do miski z zimną wodą i
obierz. Pokrój w ćwiartki. Ziemniaki i cebulę pokrój w plastry.
5. Przygotuj sos sałatkowy Knorr według wskazówek na opakowaniu. Dodaj musztardę ziarnistą i
ponownie wymieszaj.
6. Na talerzu układaj liście cykorii, następnie porwane liście sałat. Połóż ćwiartki pomidora,
plastry ziemniaków i cebuli. Na wierzchu układaj fasolkę szparagową i bób. Posyp oliwkami.
7. Sałatkę polej sosem, udekoruj ćwiartkami jajek oraz plastrami wędzonego łososia
https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-nicejska-z-wedzonym-lososiem?cat=134
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation