Kuchnia

Kuchnia - Sery

PANIR, domowy ser indyjski

Składniki:
mleko
sok z cytryny (ok. 2 łyżki na szklankę mleka)

Przygotowania:
Do gotującego się mleka stopniowo dodawać sok z cytryny, ciągle mieszając żeby mleko nie wykipiało. Ser będzie gotowy, kiedy serwatka całkowicie oddzielić się od białka. Serwatka powinna być przejrzysta, jasno zielona. Jeśli jest mętna trzeba dodać więcej soku z cytryny. Jeśli dodamy za dużo soku ser będzie twardy i kwaśny.
Po wyłowieniu sera można go posolić oraz wzbogacić przyprawami i ziołami (czosnkiem, kminkiem, bazylia, tymianek). Dodatki dodajemy do sera i dokładnie mieszamy.
Żeby ser nadawał się do krojenia trzeba wyłożyć go na sito i przyłożyć ciężkim przedmiotem. Będzie gotowy po ok. 4 godzinach. Im dłużej będzie leżał pod obciążeniem tym będzie twardszy.

Kobieceinspiracje.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation