Kuchnia

przepisy

Pękające ciasteczka czekoladowe do kawy :
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
250 g miękkiego masła
1,5 szklanki cukru
1 duże jajko

Przygotowanie:
W średniej misce łączymy suche produkty: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
W dużej misce mikserem na średnich obrotach ucieramy masło z cukrem, aż powstanie jasna kremowa masa do której dodamy jajko - ciągle ucierając. Do kremowej masy dodajemy stopniowo mieszankę mączną, aż połączymy wszystkie produkty w maślane ciasto. Ciasto formujemy w małe kulki (najlepiej proporcje ustalimy biorąc czubatą łyżkę ciasta i z niej uformować kulkę), kulki układamy na blachę pokrytą papierem pergaminowym w odstępie ok 5 cm. W piekarniku pod wpływem ciepła kulki same nabiorą kształt ciastka.
Czas pieczenia:
Ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy 18-20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation