Kuchnia

ŻAREŁKO

Cukiniowe placuszki z sosem jogurtowym
Czas przygotowania: 10-15 min

Składniki na 2 osoby:
2 średniej wielkości cukinie
1 jajko
100 g mąki
1 łyżeczka soli
olej z pestek winogron do smażenia
Sos jogurtowy:
150 g jogurtu naturalnego greckiego
ząbek czosnku, drobno posiekany
szczypta świeżego posiekanego koperku
sól, świeżo mielony pieprz

Cukinie umyć, zetrzeć na dużych oczkach. Następnie odsączyć nadmiar wody na sitku, uciskając cukiniowy farsz dłonią.

Do odsączonej cukinii dodać jajko, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i sól, mieszając.

Farsz rozkładać na rozgrzaną z olejem patelnię i delikatnie formować na kształt placuszków. Każdy placuszek smażyć ok. 3 minuty z każdej strony. Po smażeniu układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

W czasie smażenia się placuszków przygotować sos- połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku.

SMACZNEGO!!!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation