Kuchnia

grillll

Krewetki z chilli i czosnkiem z grilla

Składniki

- 500g mrożonych krewetek tygrysich
- główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 papryczki chilli
- oliwa z oliwek
- sól



Sposób przygotowania
Krewetki rozmrozić w lodówce lub temperaturze pokojowej. Jeżeli nie mamy czasu, możemy je włożyć na kilka minut do ciepłej (ale nie gorącej) wody. Po rozmrożeniu, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Osuszone krewetki wrzucić do miski i solidnie posolić. Posiekać drobno chilli i natkę pietruszki. Kolejne ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Powinno być ich min. 6, ale może być i cała główka. Dorzucić wszystko do miski z krewetkami i zalać solidną porcją oliwy (4-5 łyżek). Odłożyć na ok. 1 godzinę.
Krewetki nabić na patyczki do szaszłyków w taki sposób, aby każda był przekłuta w dwóch miejscach.
Przygotowane szaszłyki muszą być grillowane na bardzo dobrze rozgrzanym grillu i niezbyt wysoko nad żarem. Grillować ok. 4-5 minut z każdej strony.
Serwować z przyrumienionymi grzankami polanymi marynatą z krewetek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation