Kuchnia

Torty

Tort orzechowy z masą czekoladową i konfiturą z owoców leśnych

Składniki

Biszkopt orzechowy:

- 150g zmielonych orzechów laskowych
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 5 jaj
- 150g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza orzechowa:

- 100g orzechów laskowych
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 200g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 100g gorzkiej czekolady

Polewa:

- 100g gorzkiej czekolady
- 60g czekolady mlecznej
- 20g masła
- 200 ml mleka

Dodatkowo:

- 200g konfitury z owoców leśnych

Poncz:

- 1/4 szklanki wódki z orzechów laskowych
- 1/2 szklanki wody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation