Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Sernik z mlekiem skondensowanym i owocowym musem
Czekoladowy spód:

75 g masła
75 g mlecznej czekolady
1/4 szklanki cukru
2 małe jajka
0,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao

Masa serowa:

puszka słodzonego mleka skondensowanego (niegotowanego)
1 kg twarogu sernikowego (u mnie President)
6 jajek, oddzielnie żółtka od białek

Mus owocowy:

2 szklanki mrożonych owoców (w sezonie świeże) - u mnie maliny, jagody, czarna i czerwona porzeczka
3 łyżki brązowego cukru


Wykonanie:

Czekoladowy spód: masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać cukier i jajka, wymieszać. Wsypać przesianą z kakao mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą. Wyłożyć do tortownicy (średnica 30cm) i wstawić do nagrzanego do 175°C piekarnika. Piec przez 13 minut. Wyjąć lekko przestudzić.

Masa serowa: twaróg wymieszać mlekiem skondensowanym. Żółtka ucierać przez około 6 - 7 minut. Cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach miksera) dodawać po łyżce masę serową. Białka ubić na pianę i za pomocą łyżki połączyć z masą serową.

Mus owocowy: owoce wymieszać z cukrem i gotować na małym ogniu aż woda odparuje a mus stanie się gęsty. Jeżeli chcemy uniknąć pestek z owoców możemy mus przetrzeć przez sitko.

Masę serową wyłożyć na upieczony spód. Na wierz wyłożyć małymi porcjami mus tworząc "esy floresy". Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą. Sernik piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160°C i dopiekać jeszcze przez 30 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut. Następnie stopniowo otwierać drzwiczki piekarnika, tak aby sernik długo i łagodnie się studził.

Upieczony i ostudzony sernik postawić na kratce, zdjąć obręcz i wstawić bez przykrycia do lodówki. Sernik powinien być gotowy po około 2 - 3 godzinach schładzania, ale i tak najlepszy jest na 2 dzień po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation