Kuchnia

yummy food

Składniki
Składniki do przygotowania 8 corn dogów.

Do przygotowania corn dogów będziesz potrzebować:

patyczki do szaszłyków - 8 sztuk
mąka pszenna - 250ml (1 szklanka)
mąka kukurydziana - 200ml (4/5 szklanki)
jajka - 2 sztuki
mleko - 200 ml (4/5 szklanki)
sól - 1 łyżeczka
cukier - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżka
olej
Przygotowanie
Wymieszaj wszystkie suche składniki - mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, sól, cukier i proszek do pieczenia.
Do wymieszanych suchych składników dodaj mleko i jajka - wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Nadziej parówki na patyczki - na tyle głęboko, aby parówka nie łamała się oraz żeby wystawało nie mniej niż 5cm patyczka.
W głębokim rondelku rozgrzej olej.
Trzymając za patyczek zanurz parówki w cieście, a następnie smaż w oleju.
Smaż każdą parówkę ok. 5 minut do osiągnięcia złotobrązowego koloru.
Jeżeli masz frytkownicę, to możesz smażyć w niej corn dogi w temperaturze ok. 175°C.

Corn dogi należy jeść trzymając za patyczek. Możesz dodać odrobinę ketchupu lub musztardy, ale smakuje także bez żadnych dodatków. Corn dog może także stanowić część głównego dania i być podawany z frykami i sałatką.

Dodatkowe wskazówki
Ciasto może być bardzo ciężkie do rozmieszania - dobrze sprawdzi się robot kuchenny do mieszania ciasta do chleba, można też dodać odrobinę więcej mleka lub trochę wody.
Lepiej niż patyczki do szaszłyków sprawdzą się trochę szersze patyczki (taka mała i dłuższa wersja patyczków, które można spotkać w lodach) - w ten sposób łatwiej będzie obkręcać parówki w cieście.
Najłatwiej obtaczać parówkę w cieście przechylając miskę i zanurzając ją poziomo w ciasto, następnie obracając nią należy ją wyciągnąć z ciasta.
Czas smażenia zależy tak naprawdę od temperatury oleju - zamiast patrzeć na zegarek lepiej patrz na corn dogi i wyciągnij je kiedy osiągną jednolity brązowo-złocisty kolor
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation