Kuchnia

Kuchnia

ZAPIEKANA CUKINIA /LUB KABACZKI /
Z NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM

/składniki na 2 osoby/

* 2 cukinie lub kabaczki
* 4 większe ziemniaki
* 2 cebule
* plasterek wędzonego boczku
* 6 kawałków suszonych pomidorów z oliwy
* łyżka bryndzy
* kilka łyżek oliwy
* 4 łyżeczki masła
* natka pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz
* majeranek, gałka muszkatałowa

Piekarnik nagrzać do 180stC.
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki i rozgnieść widelcem.
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie do zeszklenia wraz z pokrojonym boczkiem.
Pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę, natkę pietruszki posiakać.
Do rozgniecionych ziemniaków dodać podsmażoną cebulę, posiekaną natkę, pomidory, rozgnieciony czosnek i doprawić solą, pieprzem (nie żałować!), majerankiem i odrobiną gałki muszkatałowej.
Wymieszać składniki nadzienia.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, łyżką wyjąć gniazda nasienne a na to miejsce nałożyć farsz z lekką 'górką'
Blachę posmarować oliwą, ułożyć napełnione cukinie, na każdej położyć wiórek masła lub plasterek topliwego sera , plasterki pomidora świeżego i wstawić do zapieczenia na ok 50-60 minut.
Podawać z łyżką jogurtu greckiego.

http://smakiaromaty.blogspot.com/2012/09/cukinia-nadziewana-ziemniakami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation