Kuchnia
jedzenie ♥
Chocolate Blackberry Cupcakes
składniki na ciasto (12 sztuk):
2 jajka
110g cukru brązowego
1 łyżka likieru czekoladowego
65g masła
65g czekolady gorzkiej
90g maślanki
100ml wody gazowanej (90g)
90g mąki pszennej
20g kakao
po dużej szczypcie soli i proszku do pieczenia
składniki na blackberry curd*:
300g czernic/jeżyn, przetartych na puree
40g cukru (lub do smaku)
sok z 1/4 cytryny
1 żółtko
10g mąki ziemniaczanej
2 łyżki wody
1 łyżka śmietanki kremówki
1 łyżka masła
składniki na krem czernicowy/jeżynowy:
125g serka mascarpone
80ml śmietanki kremówki 30%
100g blackberry curdu
składniki na krem czekoladowy:
125g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki (w proporcji 100:50)
80g gorzkiej czekolady
Foremkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jajka, cukier i likier ubić na gęstą, jasną pianę. Masło roztopić w garnuszku i ciepłym zalać czekoladę, wymieszać na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Do ubitych jajek wlewać czekoladę, mieszać na małych obrotach miksera. Następnie dodać maślankę, a na koniec na zmianę suche składniki i wodę. Gotowym ciastem napełnić papilotki. Piec 14-16 minut w 175st.C do suchego patyczka. Ostudzić na kuchennej kratce. Następnie wyciąć środki babeczek i napełnić je blackberry curdem.
Blackberry curd polecam przygotować dzień wcześniej. Puree owocowe oraz sok z cytryny wlać do garnka o grubym dnie, wsypać cukier i podgrzewać na małym ogniu. Żółtko wymieszać z wodą, śmietanką i mąką ziemniaczaną. Gorące puree wlewać powoli do masy żółtkowej. Całość przelać z powrotem do garnka. Następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje. Krem ściągamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy, nakrywamy folią spożywczą i studzimy, a potem schładzamy.
Krem czernicowy/jeżynowy. Śmietankę ubić z serkiem, dodać blackberry curd i zmiksować na gęsty krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, schłodzić 30 minut i ozdobić babeczki.
Krem czekoladowy. 100ml śmietanki podgrzać w garnuszku, dodać czekoladę i wymieszać na gładko. Schłodzić 10 minut. Ubić serek z 50ml kremówki, dodać schłodzony krem czekoladowy i ubić na gęsty, gładki krem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, schłodzić 30 minut i ozdobić babeczki.
Babeczki najlepiej przechowywać w lodówce. Polecam wyciągnąć babeczki na 10-15 minut przed podaniem.
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