Kuchnia

chleb

Chleb zmieniający życie - pieczywo bez mąki. Z cyklu FIT BONIA

składniki na jedną keksówkę




szklanka ziaren słonecznika

1/2 szklanki migdałów

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych

3/4 szkalnki siemienia lnianego

8 łyżek zmielonego siemienia lnianego

3 łyżki pestek dyni

1 łyżeczka soli

1 kopiasta łyżka miodu

3 łyżki oliwy z oliwek

1 i 1/2 szklanki wody







Przygotowanie




Do miski wsypuję wszystkie składniki, dodaję oliwę, miód i wodę.

Dokładnie mieszam łyżką kilka minut. Przykrywam i odstawiam na kilka godzin - Wszystko musi dokładnie nasiąknąć wodą.

Keksówkę smaruję odrobiną oliwy. Nakładam masę i ściśle ją ugniatam.

Piekę w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. na 40 minut obniżam temperaturę do 150.

Kolejne 30 - 40 minut w 100 stopniach.

Wyłaczamy piekarnik i niech sobie chleb w nim ostygnie.




Nie wolno go kroić, kiedy jest jescze ciepły, będzie się kruszył.

Powinien być lekko wilgotny w środku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation