Kuchnia

Ciasta & Torty

PYSZNE KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI | ZróbTo.no

– 2 szklanki mąki pszennej
– 2/3 kostki masła (prawdziwego i dobrego; maślany smak kruchego ciasta to podstawy)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 żółtka
– 4 łyżki cukru
– cukier waniliowy
– mleko
– budyń waniliowy
– śliwki – ilość uzależniamy od rozmiaru blaszki
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia Zimne masło i zimne żółtka dodaj do mąki ( im bardziej zimne masło tym bardziej kruche ciasto). Dodaj cukier i cukier waniliowy i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części i włóż na pół godziny do lodówki. Zrób budyń. Wyłóż blachę połową ciasta, na to wylej wystudzony budyń, na budyń owoce. Na warstwę owoców połóż drugą połowę ciasta. Ja ścieram ją na grubych oczkach tarki. Włóż blachę do piekarnika na godzinę i piecz w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation