Uroda

zdrowie na talerzu

ciasto:
125 g mąki jasnej pszennej
125 g mąki pszennej razowej
125 g masła, zmiękczonego
50 ml zimnej wody
szczypta soli

Z podanych składników wyrabiamy dość gładkie ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 3mm i wykładamy nic formę. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut, można je także zamrozić.
Nadzienie:
1/2 szklanki średniej kaszy orkiszowej
kostka dobrej jakości bulionu warzywnego
200 g mrożonych liście szpinaku
100 ml śmietany 18%
2 jajka z chowu wolnowybiegowegp
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin, ostra papryka
2 spore garście ulubionych orzechów (u mnie nerkowce)

Kaszę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z bulionem do całkowitej miękkości.
Szpinak rozmrażamy i dobrze odparowujemy na patelni, a gdy ostygnie odciskamy z pozostałej ewentualnie wody.
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Kaszę i szpinak razem z czosnkiem mielimy w blenderze na jednolitą masę.
Jajka ubijamy ze śmietaną na gładki sos, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Przypraw musi być sporo, aby całość nie była mdła.
Sos mieszamy z nadzieniem, całość wykładamy na ciasto, posypujemy posiekanymi grubo orzechami.
Zapiekamy ok. 20 - 25 minut aż nadzienie się zetnie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation