Kuchnia

Zdrowe Ciasta

Batoniki z suszonych owoców | Zapach Apetytu

Super smaczna i zdrowa przekąska, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. Batony z suszonych owoców są bogactwem błonnika, zapewniają uczucie sytości i regulują pracę jelit. Są lekko ciągnące, choć momentami przyjemnie chrupią za sprawą siemienia lnianego. Słodziutkie, mimo że bez dodatku cukru. Polecam sportowcom.

Składniki:

10 suszonych fig

1/2 szklanki suszonej żurawiny

1/2 szklanki suszonych rodzynek

1/2 szklanki suszonych daktyli

1/2 szklanki pestek słonecznika

1/2 szklanki pestek dyni

1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego

1/2 szklanki niemielonego siemienia lnianego

Wszystkie suszone owoce i pestki, z wyjątkiem siemienia lnianego, moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę. Odsączamy i miksujemy na jednolitą, gładką masę. Dosypujemy siemię lniane i mieszamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównujemy, ugniatamy i dociskamy. Wstawiamy na 12h do lodówki. Formę przewracamy ostrożnie do góry nogami, odklejamy folię z masy i kroimy na batony. Owijamy w kawałki pergaminu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation