Kuchnia

Kuchenne rewolucje

Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym

1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki tartego parmezanu
6 łyżek bułki tartej
1 ząbek czosnku
1 małe jajko
sól morska
świeżo mielony pieprz

Sos pomidorowy z nutą curry:

500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki)
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka śmietany 18 lub 30 %
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta cukru
sól morska
świeżo mielony pieprz

Z cukinii odcinamy oba końce i ścieramy ją na tarce o grubych oczkach. Wykładamy na sitko, solimy i zostawiamy na 15 minut aby odciekła. Po tym czasie dokładnie ją odciskamy z nadmiaru wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy jajko, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną pietruszkę i szczypior oraz sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy bułkę wymieszaną z parmezanem. Ponownie mieszamy i toczymy ręką małe pulpeciki. Gotowe odkładamy i wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy sos. Na patelni z przykrywką lub w szerokim garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej pokrojone w kostkę cebule. Następnie dodajemy drobno pokrojone lub wyciśnięte czosnki, przesmażamy minutę i zalewamy krojonymi pomidorami. Mieszamy i dodajemy ocet balsamiczny, curry, kolendrę, gałkę oraz cukier, sól i pieprz. Gdy całość się zagotuje dodajemy śmietankę, a na wrzący sos kładziemy pulpety (nie muszą być całe zanurzone), zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation