Kuchnia

Ryby

Pstrąg z grilla,dodatki do grilla

Pstrąg z grilla

Składniki:

na 2 porcje

2 pstrągi w całości, oczyszczone
kilka gałązek świeżych ziół, u mnie oregano, rozmaryn i tymianek
kilka plasterków cytryny
2 ząbki czosnku
czarny pieprz, grubo mielony
łyżka oliwy do skropienia
Wykonanie:

Zalej rybę solanką tak aby ryba znalazła się pod powierzchnią wody. Na litr wody dodaj 3 łyżki soli. Mocz pstrąga przez 15 minut. Po namoczeniu osusz rybę papierowym ręcznikiem.
Wypełnij rybę ziołami, cytryną i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Posyp pieprzem. Piecz rybę na grillu przez 5- 7 minut po każdej stronie. Czas pieczenia zależy od grubości ryby i mocy grilla.
Podawaj pstrąga z grilla na gorąco z dowolno wybranymi dodatkami do grilla.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation