Cynamonowy ciasto-chleb do kawy
Składniki na ciasto:
- 2 i 3/4 szklanki mąki plus dwie łyżki w zapasie
- 1/4 szklanki cukru
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- ok. 60g masła
- 1/3 szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 1/4 szklanki wody
- 2 duże jajka w temp pokojowej
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
W dużej misce mieszamy 2 szklanki mąki, cukier, drożdże i sól. Odstawiamy na bok.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka, również odstawiamy.
W małym rondelku roztapiamy mleko i masło, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę i ekstrakt z wanilii. Studzimy miksturę około 2 minut.
Przelewamy mleko z masłem do suchych składników i mieszamy szpatułką. Dodajemy jajka i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy pozostałe 3/4 szklanki mąki i mieszamy około 2 minut. Ciasto ma być klejące.
Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy folią oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Składniki na nadzienie:
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- ok. 60g masła stopionego do momentu, aż robi się brązowe (ale nie przypalone!!)
W międzyczasie mieszamy razem cukier, cynamon i gałkę muszkatołową na nadzienie. Dodajemy stopione przybrązowione masło i odstawiamy.
Natłuszczamy i posypujemy mąką keksówkę (22cm x 12,5cm x 7,5cm) lub wykładamy ją papierem.
Wyrośnięte ciasto odpowietrzamy, dodajemy 2 łyżki mąki, ugniatamy i odstawiamy przykryte na 5 minut. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć około 30x50cm. Ciasto smarujemy przygotowanym masłem z cukrem i cynamonem. Następnie kroimy wzdłuż na sześć równych pasków, które układamy jeden na drugim i kroimy znów na sześć równych kawałków, tym razem w poprzek (proponuję zajrzeć do oryginalnego przepisu, żeby sobie to zwizualizować). Następnie wkładamy warstwy pionowo do foremki, trochę jak książki obok siebie.
Przykrywamy foremkę ściereczką i czekamy 30-45 minut aż ciasto znów podwoi wielkość.
Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach, aż będzie bardzo złote (musi się upiec w środku). Po upieczeniu niech ciasto 'odpocznie' około 20-30 minut. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.
http://goodcookingj.blogspot.se/2012/03/cynamonowy-ciasto-chleb-do-kawy.html
ZjBmNjZhZTM6OkQ9Ny16F0xpJRMHci1aBkd+XCNkF2o7UgZONHE+AjUyLAMsHiBMMWsVcxYcOEJIGAdeD080FQ8nam8Ydy0UJygCBxQAXDo5BVIpDGw2OjoMDUsCbB5RYQw4WyEdYBsMIwoZGX4CVQZdBSc2ZHIUNGQWOEgIAiwceX8fYRsHVAIcJwgOIyYCBAQVSGNgYVc1AUpZVSM3CwRQaxRwDAwpHUxLLD8PLwA5fRwiAA8FPHYIWg5sei1mJWdTOQZzS0VgYwxhfzlDTk8qPD4RCVVHNVphVSZyc28+dBQrBw0IfW9GOSw8d0BWFXACRDwHFhBUGSIfU0g5WC8HXVQ0DV42CA1XDDwBGCEhDyBMdCphTlIhFmIsewkjAn1gHzdON1JzFxESCmQ/DmJTF18PIhRPagQPSyh+VigtMwUQSyMcGRoJMixqGQAyeBZgYwtjbUhZZ0kHHgwzIXZucnc9fRkxcxdWBxIBDUMYDQw/czglLjFGCEpaV3RZbkFzSVJkHUYyDCIJBEx9FnhfN1gfWBkZAC4XHTkPPwhhFFZUBl5uH00taApnCFsQGkUoDAkiBSo/EzMceVgAIVpDPCZQc1xidyUbIEEcDSZaJn01M3MoUQMrKxsMcRltcBdsNxRDAlEdPkBAODIPRRxPBn99bRgYTl5+Bx9VTRUjGHNCfFtiXGgUfVAiVwsGNyU7cixuPionOmZVZzNwNw8CMgc9cTQACCdxAVN1CkMvM3cYIWxiR3AdWit7C2McCyMoDHsyLDw8DXBBCXEbChhxTEkUbwNPC3QKQGEjHEhmYXoIaQcUaR4tWlMZMyJFKAxxBEpmT34QBQEdMBwZEw8vGisXJHlmNQkoAyB0HzVDIz9BbhYYF0h0KhwyPX4nAh0cKw4FP0plbSdLK0tjVnQ/cAgqVBwNJzMCGTo0URoKKAgKYCxwfAkBCAFDUiwAfRoKfi9UZ0tPTyEdESt3FnUKFGUvEXoqVBsaKRVwRw1hH3gzCwoUKRVRMgkoF1VUDnknQwobGE8dCHIHCHBlXWVUfmJDJmcOAxovVnYYLgRuPghFEhsZRgBgC3g4NDEKBTZAKygWKVQVLDdLKXYmRSsUG1cdOAQweRM3XgceNhIoGWdXEj0UQyYhBQYANA15EjMjey8aHn0TFjRdR11sQwo5LgwAATZvBnkWUxpHJVxRNgVQHA0veBZsIFo/Q2w9EWo+WxA2HlUFTD8nf0QfUgEdGEEXPhUnd3Z6XBkOZWMtFxdZEQNmAy1bAi81Xj4OSi8UAxskMRQxKyxJS3k2Im1xVHIOBCcAMGQtE2wZDDsxZi48BmolQHROUwdsGyFwMClmJTRHZUBgNw9KP1spVAZAEBcNZBRxN1sndC0SPXgqDCsPLA4kVwlGYy8VQjwHTn09RCFcT0wMQkApGllzBDArDQcoLm46ICdkYwp8CCMjFwkSPmwoT2tsOEAnDWwYJDA0HCFuYRwGTQk5NXt1DQxZY3tiLQoyJ3l8RmMbDFQEEDNWFwgMBgcUJxded0xcGntwG3kpOhoBcWcVSyUAdDdMdTcSVxYEFTccJwAiCB9RHUE3dXwcHClKYnofdxpUalM6EnUBEX5pEBIkARlSETY/AR8NKAMsFV4DIRMwJmZ/HUIlOgxlHBVzZEE/PQYWfEIEHFUzA14vEFxXD1JgKgpVXB8Qdg8sNiZQEllhWwtQHCs4F2gwNhVidEc3TjcOSBcvTApoAUFicRccJR8lR2oUD18qcX92BQ03DkwgVhQhNC0xUzMALEQaQTwLYwJPXFlJCRQLPCF2YhcKHGskFlQCTlYbODhaIjRuGWA6BxIRIQ8NYSJeGm4UUgI=