Kuchnia

Zupy

Apetyt i Smak: Botwinka

BULION:
ok. 1 i 1/2 litra wody
porcje rosołowe (u mnie 3 podudzia z kurczaka)
2 marchewki
1 pietruszka z natką
kawałek selera
1 por
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
2 ząbki czosnku

pęczek botwinki (młodych buraków z łodygami i liśćmi)
pęczek koperku
sok z cytryny (ewentualnie kwasek cytrynowy)
śmietana kwaśna 18% do zup
sól, pieprz, cukier


Do garnka wlać zimną wodę i włożyć mięso. Gdy zacznie się gotować, zebrać tzw. "szumowiny". Dodać obrane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i wyciśnięte ząbki czosnku. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć mięso.
Buraki obrać, pokroić w drobną kostkę. Liście i łodygi drobno posiekać,dodać wszystko do zupy. Gdy buraki będą już prawie miękkie, do zupy dodać drobno posiekany koperek i sok z cytryny. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Na końcu zupę zabielić śmietaną.
Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym z przesmażoną na maśle cebulką. Ziemniaczki można dodatkowo posypać skwarkami z boczku. Zupę można również podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.
Mi najlepiej smakuje wersja jak na zdjęciach, czyli puree ziemniaczane + jajko na twardo.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation