Kuchnia

TARTY

Tarta ze śliwkami, kremem mascarpone i migdałami :)

Składniki:

• 125 g mąki
• 4 łyżki cukru
• szczypta soli
• 75 g masła, zimnego + do posmarowania formy
• 1/2 jajka
• 500 g śliwek
• 250 g mascarpone
• 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego, np. takiego
• 2 jajka

• 4 łyżki płatków migdałów





Przygotowanie:
Formę na tartę o średnicy 24 - 26 cm posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drobno posiekane masło. Rozetrzeć masło z mąką, aż powstaną drobne okruszki ciasta (można to zrobić mikserem), następnie dodać pół jajka (resztę użyć np. do jajecznicy) i ulepić kulę z ciasta.
Ciasto położyć na podsypanym mąką arkuszu papieru do pieczenia, oprószyć z wierzchu mąką, przykryć drugim arkuszem i rozwałkować na placek większy niż średnica formy. Odkleić górny arkusz, przenieść ciasto do formy papierem do góry, odkleić górny arkusz a ciastem wyłożyć formę (dno i boki). Brakujące miejsca można dokleić palcami. Formę włożyć do zamrażarki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania składników, na około 15 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Śliwki pokroić na kawałki. Mleko skondensowane wymieszać, gdyż na dnie puszki może być bardziej gęste niż na powierzchni. Zmiksować ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym, na gładkie ciasto bez grudek, nie ubijać.
Wyjąć formę, ułożyć śliwki i wylać masę. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie posypać wierzch płatkami migdałów i dalej zapiekać przez około 15 minut w obniżonej do 180 stopni temperaturze i najlepiej na niższej półce piekarnika, tak aby spód jak najlepiej się dopiekł. Wyjąć z piekarnika i ostudzić przed pokrojeniem. Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z piekarnika powinna opaść. Jeśli mamy czas, możemy stopniowo wyjmować formę z piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation