Kuchnia

kuchnia

tarta z borówkami i bezą

TARTA Z BORÓWKAMI I BEZĄ:

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g masła lub margaryny, zimnej
5 żółtek
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ Z BORÓWKAMI:

350 g borówek
60 g cukru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
skórka otarta z cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 łyżka masła lub margaryny

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

5 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy, sól oraz zimne masło pokrojone w kawałki. Szybko siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i układamy pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia. Wałkujemy na troszkę większy wymiar formy do tarty. U mnie forma miała ok. 24 cm. Zdejmujemy jedną część papieru i drugą część z ciastem układamy w formie, dociskając i delikatnie zdejmując papier. Usuwamy nadmiar ciasta, owijamy folią i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie tartę wszędzie nakłuwamy i pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10 min.
Borówki przekładamy do rondelka o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i skórkę. Co jakiś czas mieszając gotujemy przez ok. 5 min. Zdejmujemy z ognia dodajemy przesianą mąkę i szybko mieszamy. Następnie dodajemy żółtko oraz masło, przekładamy ponownie na ogień i gotujemy, aż masa zgęstnieje. Cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy przez ok. 5 min. Wlewamy sok z cytryny i jeszcze chwilę miksujemy.
Na tartę wykładamy warstwę z borówek oraz na wierzch bezę. Pieczemy w temp. 190 C przez 10 min, następnie zmniejszamy do
temp. 160 C i podpiekamy jeszcze 20 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation