Kuchnia

Przepisy

Spaghetti bolognese | Marta gotuje


Sos pomidorowy:
- 1 duża passata pomidorowa lub 2 puszki pomidorów
-czosnek – 2 ząbki
-marchewka – 2 sztuki (starte na tarce o dużych oczkach)
-przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól
-zioła: koperek, pietruszka
-cebula – 1 sztuka
-białe lub czerwone wino – 0,5 szklanki (niekoniecznie musi być)
-szczypta cukru

Dodatkowo:
-makaron spaghetti
-mięso mielone – 0,5 kg
-ser żółty do posypania po wierzchu
-oliwa z oliwek

Przygotowanie:
W większym garnku rozgrzewamy około 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy. Dodajemy mięso mielone (warto je przed dodaniem przesiekać jeszcze na desce do krojenia aby nie było zbyt dużych kawałków) i smażymy aż mięso się zrumieni. Podlewamy winem i smażymy około 3 minuty na niedużym ogniu. Następnie wlewamy passatę lub pomidorki z puszki, wsypujemy przyprawy i dusimy na małym ogniu około 30 min. Od czasu do czasu mieszamy całą zawartość. Na sam koniec dodajemy zioła.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym serem po wierzchu.
Smacznego :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation